Elavtal

Genom att skaffa ett avtal kan du spara flera tusen kronor. Vissa tycker att elavtalen kan vara svåra att välja bland. Tyvärr kan vi inte berätta vad du borde välja. Det vi kan göra för dig är att beskriva vad varje sorts elavtal erbjuder. Välj ett avtal som passar dig och ditt boende. Ett smart sätt för att få koll på dina elkostnader så kan vi tipsa om avtalet som erbjuder fast pris.

Elavtal med fast elpris

Om man tecknar ett elavtal med ett fast pris så betalar man per kilowattimme som är bundet under en bestämd period. Oftast mellan 1, 2 och 3 år. Fördelen med att teckna ett fast avtal är att man inte behöver oroa sig över prishöjningarna. Det finns nackdelar med detta avtal också, man kan gå miste om eventuella prissänkningar också. Men om du vill känna sig trygg och veta vad man betalar så är det fasta elavtalet för dig.

Elavtal med rörligt elpris

Det är samma här som ovan att man betalar per kilowattimme. Men här kan elpriset variera från månad till månad som baseras på den nordiska elbörsen Nord Pool. Fördelen med detta avtal är att det oftast är billigare. Man tjänar alltså mer på detta fast det kan komma eventuella korta prishöjningar. Genom att teckna rörlig avtal så får man dessutom nytta av eventuella kommande prissänkningar.

Miljöavtal

När du tecknar ett avtal hos något elbolag så kan det finnas möjlighet att välja miljömärkning eller någon sorts miljöprofil. Detta innebär att elen blir producerad med förnyelsebara energikällor såsom vindkraft och vattenkraft. Elen kan vara miljömärkt enligt av de kriterier som finns på den stora marknaden som till exempel Svanen. Det finns många olika typer av miljöavtal, utbudet varierar per elbolag. Detta kan även vara ett kostnadsfritt val.

Tillsvidarepris

Om du inte har ett elavtal så får du automatiskt betala ett tillsvidarepris, det kan även kallas för normalpris. Detta är ett rörlig elpris som baseras på den nordiska elbörsen Nord Pool.  Prisnivån på tillsvidarepris är oftast högre än med ett elavtal med ett rörligt elpris. Det finns alltså tusenlappar att spara genom att teckna elavtal.

En reaktion på ”Elavtal”

Kommentarer inaktiverade.

Vi hjälper dig att byta elbolag